preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Stručna ekskurzija-Koprivnica

Autor: Zvonimir Mesić, 3. 5. 2016.

U četvrtak 28. travnja, učenici 2.d i 3.d razreda tehničke škole Bjelovar posjetili su grad Koprivnicu. Prvo su posjetili  ''Šparne hiže'' u naselju Lenišće – zona istok. Vidjeli su tri niskoenergetska objekta, a u toj se zoni planira i izgradnja novih objekata. U blizini je u izgradnji tzv. Eco-sandwich objekt, građen od recikliranih materijala. Svaka „šparna hiža“ u Koprivnici ima svoje solarne panele na krovištu te proizvodi svoju toplinsku energiju za grijanje, hlađenje i sanitarne potrebe. Uz dizalice topline velika je iskoristivost sustava te su režije značajno manje. Voditelj održavanja iscrpno nam je objasnio rad sustava koji je jedini te vrste u Republici Hrvatskoj. Svi su stanovi u objektima useljeni.  

Voditeljica izleta  ispričala je mnogo zanimljivih stvari koje su vezane uz grad. Koprivnicu još zovu i gradom bicikala jer se svake godine održavaju biciklijade. Ako se tome doda i činjenica da grad Koprivnica ima sagrađenih oko 50 km biciklističkih staza te je kao jedini pokrenuo akciju ''besplatni gradski bicikl'' očito je bicikl još uvijek potrebno i poznato prijevozno sredstvo. Tijekom obilaska grada učenici su razgledali mnoge  stare, ali i nove građevine kao što su glazbeni paviljon, gradska vijećnica, muzej i nova zgrada koprivničke gimnazije. Nakon razgledavanja centra Koprivnice učenici su posjetili Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Koprivnice.

Ondje ih je dočekala inženjerka koja je objasnila način rada pročistača, postupke te posebnosti procesa obrade pročišćivanja sve dok voda ne postane zadovoljavajuće kvalitete da se može pustiti u prihvatni vodotok potok Bistra u kojemu obitavaju ribe.

Stručna ekskurzija završena je posjetom gradilištu tvrtke Belupo. Proširenje postojećih pogona i skladišta  vode Tehnika d.d. i Radnik Križevci.

Voditelj radova ing. Črček, predstavnik Radnika iz Križevaca upoznao nas je s gradilištem i sa zanimanjem građevinskog tehničara. Uputio nas je u mogućnosti rada nakon završetka srednje škole te o posebnosti rada na tako velikom gradilištu. Na gradilištu su učenici mogli primijeniti prethodno naučeno gradivo iz stručnih predmeta, posebno zaštite na radu, organizacije gradilišta, načina montažne gradnje, nove sustave odvodnje te posebno važnost gumenih čizama na blatnom gradilištu.

Nakon naporna dana i usvajanja mnogo novih pojmova, učenici su bili nagrađeni zasluženim odmorom.

Zahvaljujemo agenciji Globus Bjelovar na odličnoj organizaciji izleta, agenciji Apos i ravnateljici Martini Alihodžić te predstavniku tvrtke Radnik Križevci ing. Črčeku. 

Kako nam je bilo pogledajte u fotogaleriji.

Učenica: Roberta Hodak, 3d – građevinski tehničar
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 24, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju