preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

13. stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika strojarske skupine nastavnih predmeta

Autor: Josip Miota, 12. 10. 2016.

13. stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika strojarske skupine nastavnih predmeta Bjelovarsko – bilogorske i Virovitičko – podravske županije održan je 11. listopada 2016. godine u Tehničkoj školi Bjelovar.

Voditelj MŽSV izvijestio je nazočne o radu i ostvarenju planiranog programa rada za šk.god. 2015./2016. Izvješće je jednoglasno usvojeno. Voditelj  MŽSV  predložio je Program rada za šk. god. 2016./2017. Svi prijedlozi iz predloženog programa rada detaljno su obrazloženi. Usvojen je prijedlog da se svi članovi MŽSV moraju potpuno aktivirati u ostvarivanju predloženog programa rada, jer samo na taj način njegova realizacija ima smisao; stručno usavršavanje nastavnika i razmjena iskustava iz stručne i nastavne prakse. Program je jednoglasno usvojen.

Libuška Klubičko – Palatinuš, dipl. ing. prezentirala je temu o samovrjednovanju škola. Proces samovrjednovanja temelji se na odgovorima na tri ključna pitanja: Koliko je dobra naša škola? Kako to znamo? Što učiniti da budemo bolji? Koraci u provedbi procesa samovrjednovanja škole jesu:

1. Osnivanje školskoga tima za kvalitetu

2. Primjena odgovarajućih pokazatelja i instrumenata

3. Razmatranje dobivenih rezultata

4. Prikupljanje podataka o organizaciji rada škole

5. Primjena KREDA analize pri određivanju prioritetnih područja samovrjednovanja

6. Izrada školskoga razvojnog plana

7. Prikaz i tumačenje podataka o stanju škole te nacrta školskoga razvojnog plana na nastavničkom vijeću, vijeću roditelja i vijeću učenika

8. Osvrt na prvi dio provedenoga samovrjednovanja

9. Osvrt na završetku provedenoga samovrjednovanja i zaključci o realizaciji školskoga razvojnog plana

10. Vrjednovanje (evaluacija) samovrjednovanja.

Samovrjednovanje omogućuje djelatnicima škole da procijene kvalitetu svoga odgojno-obrazovnoga rada uvažavajući kontekst užeg – školskog i šireg – socijalnog i kulturalnog okruženja. Prioritetna područja samovrjednovanja škole jesu: nastavni plan i program, poučavanje i učenje, praćenje i vrjednovanje,  školsko ozračje, suradnja s različitim sudionicima odgojno-obrazovnog sustava,  ljudski resursi, materijalno-tehnički uvjeti, organizacija nastave i rada škole, upravljanje školom i ostalo.

Zdravko Sikora, dipl. ing. upoznao je nazočne s energetikom i primjenom obnovljivih izvora energije. U izlaganju je pojasnio oblike energije, energetske transformacije, energetiku, energetsku situaciju, potrošnju energije, „3 A koncept”, primjenu obnovljivih izvora energije, proizvodnju toplinske energije i proizvodnju električne energije. Istaknuo je da se primjenom obnovljivih izvora energije: stabilizira klima, očuva se okoliš, povećava se  sigurnost opskrbe energijom, povećava se  proizvodnja “zelene energije”, dolazi do inovacije i na njima zasnovanog gospodarskog rasta, te otvaraju nova radna mjesta.

Dogovoreni su nositelji tema za idući skup MŽSV koji će se održati početkom prosinca u Tehničkoj školi Daruvar.

Voditelj MŽSV:
Josip Miota, prof. savjetnik
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 24, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju