preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Znanstveni izazovi s micro:bitom

Autor: Ljudevit Sakal, 10. 7. 2017.

Na međunarodnom natjecaju od strane IRIM-a (Institut za razvoj i inovativnost mladih) u suradnji s IRB-om (Institut Ruder Bošković) dva projekta naših učenika su odabrana među 3 najbolja.

Projekti koje su ucenici radili:

1. Plastenik
Učenici: Luka Ravenščak, Matija Rajković, Karlo Hlebec (svi učenici su iz 3.c odjeljenja)
Mentor: Ljudevit Sakal
Tema: dojavni (alarmi) sustavi (dobna skupina: srednja škola)
Opis: Automatizirani plastenik sa sljedećim funkcionalnostima: automatsko dizanje stranica u svrhu čuvanja energije i provjetravanja (te automatsko zatvaranje u slučaju jakog vjetra), mjerenje svjetlosti u svrhu paljenja dodatne rasvjete za kulture kojima je to potrebno, automatsko paljenje grijanja radi zaštite od smrzavanja biljaka.

2. Racionalno raspolaganje energijom u učionici
Učenici: Krešimir Šolaja, Josip Matić, Matko Lončar (svi učenici su iz 3.b odjeljenja)
Mentor: Ljudevit Sakal
Tema: borba protiv globalnog zatopljenja (dobna skupina: srednja škola)
Opis: Mjeriteljski sustav koji služi za upozoravanje profesora ili spremačica da se energija može uštediti. Funkcionalnosti su sljedeće: mjerenje temperature i upozoravanje da se smanji grijanje; mjerenje rasvjetljenosti i upozoravanje da se ugase svjetla; mjerenje potrošnje glavnog dovodnog strujnog kabela prislanjanjem micro:bita uz kabel u svrhu upozoravanja profesora da je neko računalo u laboratoriju ostalo uključeno.

Projekti zajedno s ostalim prijavljenima se mogu pogledati na sljedećoj stranici:
http://croatianmakers.hr/hr/project/znanstveni-izazovi-s-microbitom-rezultati-natjecaja-irim-a-i-instituta-ruder-boskovic/

Učenici će kao nagradu dobiti micro:bit go komplet te priliku za izradu rješenja koje će se trajno izložiti u Institutu Ruđer Bošković. Također kao dio nagrade predviđen je i vođeni obilazak IRB-a.

Čestitke našim učenicima koji su pokazali što se može napraviti kada se malo "zafrknu" rukavi :)
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 24, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju