preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

Vijesti

Još jedan Tjedan glazbe u Tehničkoj školi Bjelovar

Autor: Sandra Hermanović, Ružica Kuštić Melkić, 3. 3. 2021.

Drugu godinu zaredom u Tehničkoj školi Bjelovar održan je Tjedan glazbe od 22. do 26. veljače.  Zahvaljujući vrijednom radu i kreativnosti učenika i nastavnika, te uz pomoć tehnologije, ovogodišnji Tjedan glazbe održan je online. Učenici su aktivno sudjelovali u predavanjima te pokazali svoja znanja i glazbene vještine. I ove godine u Tjednu glazbe moglo se sudjelovati na mnoštvu zanimljivih predavanja. 

 

Naši učenici Ivan Ćuk i Filip Skender napravili su kratki filmić u kojem su na duhovit način otvorili Tjedan glazbe.

Ovogodišnji tjedan glazbe započeo je zanimljivim predavanjem Ivane Cikoje i Emine Grmić pod nazivom Autobiografija s prizvukom rock ‘n’ rolla  na kojem je predstavljen utjecaj rock ‘n’ rolla u stvaranju autobiografske proze bjelovarskoga autora Gorana Tribusona, te filmska glazba i značaj Darka Rundeka u toj vrsti glazbe u Hrvatskoj. U prezentaciji su povezane umjetnosti: književnost, glazba, film, ali i podaci koji mogu biti korisni i potrebni za snalaženje u suvremenom svijetu kulture, umjetnosti i medija.

O čujnim spektru, brzini zvuka Dopplerovim efektom, zvučnom zidu, infrazvuku i mnogim drugim zanimljivostima iz svijeta fizike slikovito i poučno upoznali su nas Petra Čiček i Ljudevit Sakal na predavanju pod nazivom Zvuk.

O značajkama projektiranja i povijesnom razvoju izuzetnih koncertnih dvorana diljem svijeta mogli smo saznati na predavanju Zvonimira Mesića.

Tjedan glazbe nastavio se predavanjem Martine Čukman pod nazivom Film music na zabavan je način povezalo filmsku glazbu i engleski jezik. Učenici su rješavali zanimljiv kviz gdje su provjerili koliko poznaju filmsku glazbu. Pomoću interaktivne mape učenici su proučavali kakve emocije izazivaju različite vrste glazbe.

O vezi još jednog stranog jezika i glazbe govorilo se na predavanju Glazba i njemački jezik Ivane Tudić koja je prikazala vezu njemačke i hrvatske glazbene scene 1960-ih i 1970-ih godina.  Učenicima je bio zanimljiv međusobni utjecaj njemačke glazbe na hrvatsku glazbu.

Bjelovarski gradski simbol, paviljon, mjesto nastupa gradske limene glazbe, zborova, raznih glazbenika i glazbenih sastava u svojem predavanju je predstavio Ivan Pejić.

Nakon toga Marko Kukec predavanjem je  predstavio obilježja i najznačajnije autore glazbe u vrijeme Domovinskog rata.

Područje strojarstva i glazbe na zanimljiv je način predstavio Ivan Tudić  svojim predavanjem Strojevi i glazba otkrivajući mogućnost sviranja strojeva, zvuk CNC stroja i predstavljajući značajnu ulogu tehnologije u produkciji i  izvođenju glazbe.

Anita Karlovac i Robert Herčeki  predavanjem uz glazbu proveli su učenike kroz prekrasan svijet plesova.  

Razvoj glazbene notacije svojim je predavanjem predstavio Ivan Pašalić.

Matija Ipša je proveo radionicu gdje su učenici upoznali osnovne principe rada mikroračunala i način povezivanja s ultrazvučnim senzorom i zvučnikom. Programiranjem mikroračunala omogućili su mjerenje udaljenosti pomoću ultrazvuka. Spajanjem modela zvučnika i programiranjem generirali su zvukove različitih frekvencija pa čak i melodije poznatih skladbi. Općenito, osvijestili su važnost elektroakustike u tehnici i svakodnevnom životu.

Pred kraj glazbenoga tjedna bogatstvo rock glazbe 1980-ih godina predstavila je Antonija Petrlić.

Predavanjem Martine Lukačić o utjecaju i važnosti glazbe na funkcioniranje ljudi završio je i ovogodišnji Tjedan glazbe.

Učenici Luka Ćurković, Mato Pušić, Petar Klinac i Nikola Rajković  su svojim izvedbama u različitim glazbenim stilovima upotpunili Tjedan glazbe.

Aktivnosti u ovom školskom projektu koordinirale su Ružica Kuštić Melkić i Sandra Hermanović. Pripreme aktivnosti su počele u rujnu kada je projekt stavljen u kurikulum, tijekom slijedećih mjeseci razrađivale su se planirane aktivnosti u suradnji sa učenicima do izvedbe u veljači.

Iako je ovogodišnji Tjedan glazbe bio u digitalnom obliku, ponudio je mnogo zanimljivih tema kojima su se povezali interesi učenika kroz glazbu i teme iz struke. Nadamo da ćemo sljedeće godine uživo uživati na zanimljivim predavanjima i glazbenim izvedbama talentiranih glazbenika, učenika Tehničke škole Bjelovar.
Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju