preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

Vijesti

Mladi, baština i turizam

Autor: Ivana Cikoja, 15. 4. 2021.

Tijekom školske godine 2019./2020. učenice 1. d. Lorena Lučić, Gabrijela Friščić sudjelovale su u projektu Mladi, baština i turizam. Taj se projekt se provodi od 2003. godine. Organiziraju ga Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split, Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Agencija za odgoj i obrazovanje, a prodovi se u suradnji s ENCATC-om, europskom mrežom organizacija koje se bave kulturnim menadžmentom.

Zadana tema „Slikom i zvukom kroz moj zavičaj“ potiče istraživanje zavičaja, odnosno njegovih različitih vrednota, prirodnih i kulturnih posebnosti. Građevinski tehničari često imaju izvanučioničku nastavu i odlaze u centar grada proučavati arhitekturu i spomeničku baštinu, a osim crtanja programskih zadataka, vole se i likovno izražavati pa tako nastaju lijepi crteži gradskih znamenitosti (paviljon, spomenici, fontana).

Učenice su odlučile provesti vrijeme istražujući kulturnu baštinu, bogatstvo prirode i različitosti koje obogaćuju zavičaj i prikazati to zanimljivom snimkom svojih aktivnosti.

Prikazale su gradske znamenitosti, snimile šetnju gradom, nacrtale fontanu „Povratak panonskih kitova“, a zatim su se zaputile i na obronke Bilogore kako bi istražile krajolik i bilogorske „Svijetle pruge“ te prezentirale kulturnu baštinu autohtonih hrvatskih Roma Lovara.

Nakon toga pogledale su i predstavljanje kulturne baštine češke nacionalne manjine u organizaciji bjelovarske „Češke obeci“. Vrlo često na gradskom paviljonu prezentiraju glazbu, ples i gastronomiju bjelovarskih Čeha. I učenice su uživale slušajući glazbu i gledajući njihov ples na gradskom paviljonu. To su zabilježile videosnimkom.

Istraživanje gradskih vizura, prirode, kulture i tradicije te prezentiranje tih vrednota način je čuvanja i njegovanja tog bogatstva. Tako se ističe i važnost očuvanja i prenošenja tih spoznaja mlađim naraštajima.

Učenice su svoj rad pod naslovom „Četiri boje i jedan ki(s)t“ predstavile pomoću novih tehnologija i pokazale kako se i na taj način može povezati tradicionalno i suvremeno; podsjetiti i druge da ne zaborave koliko je važna svijest o očuvanju prirodne i kulturne baštine, o različitostima koje nas obogaćuju.

Fotogalerija
Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju