preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Posjet kazalištu

Autor: Ivana Cikoja, 9. 11. 2016.

Učenici Tehničke škole Bjelovar u Zagrebu su 8. studenoga gledali Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja u kazalištu Kerempuh.

Predstava je nastala prema dramskom djelu Ive Brešana, a radnja se događa pedesetih godina 20. stoljeća u izmišljenom selu Mrduši Donjoj u Dalmatinskoj zagori.

To je vrijeme u kojem se ništa ne događa (i ne smije se događati) bez znanja Partije. I seljaci pripremaju predstavu po naređenju Mjesnog aktiva Partije, a odluka je da to bude Shakespeareov Hamlet, ali tekst mora biti prilagođen, skraćen i pojednostavljen te u duhu komunističke ideologije.

Radnja se događa izmjenom scena stvarnog života u Mrduši Donjoj i proba na kojima seljaci pokušavaju uprizoriti Hamleta, pri čemu se događa „predstava u predstavi“; isprepleteni su prizori zbivanja i odnosa među seljacima i prizori predstave koju pripremaju i u kojoj se isto tako zrcale međuljudski odnosi. Događa se niz komičnih situacija, zbiva se i ljubav, i prevara, i ostvarenje osobnih interesa,  i nepravda…

Učenici su sve to vrlo pozorno pratili i bili vrlo uzorna kazališna publika. Koliko im se svidjela predstava - pokazali su na kraju dugim pljeskom i ovacijama zbog čega su glumci nekoliko puta izlazili na pozornicu, s osmijehom na licu i zadovoljni reakcijom svojih mladih gledatelja.
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 24, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju