preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > O školi  > Povijest
Razvoj Bjelovara i postanak Tehničke škole

        Razvoj obrzovnih institucija povezan je i s razvojem grada i njegovim utjecajem na čitavu regiju. Grad Bjelovar postao je upravno središte Bjelovarsko - bilogorske županije te kulturno, gospodarsko i prosvjetno središte ovog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Riječ postao upućuje na činjenicu da je taj proces imao svoj povijesni tijek.

        Njemački i češki obrtnici su još davne 1786. u Bjelovaru osnovali tvornicu svile. Obrtništvo je bilo u usponu što je rezultiralo otvaranjem Šegrtske škole (3. prosinca 1886.). U prvom desetljeću 20. stoljeća buja razvoj obrtništva i industrije. Tada je grad imao mnogo tvrtki , a jednu je činila industrija "Smev". Godie 1947. nasljednicom nekadašnje Šegrtske škole postala je Škola učenika u privredi , a upisalo se 330 učenika. Pri Školi za učenike u privredi, zbog gospodarskih zahtjeva, ali i potreba u tvrtkama (u Tvornici traktora "Tomo Vinković", "Agro-servisu" i dr.) upisani su strojarski tehničari, i to s jednim razrednim odjelom za odrasle. Ukupno su blia upisana 33 polaznika. Odlukom NOO-a Bjelovar, 1962. osnovana je Tehnička škola s jednim odjelom u koji je upisano 40redovnih učenika. Godine 1963. (1. sječanja) osnovan je Školski metalski centar u čijem su sklopu bila dva razreda strojarskih tehničara, a 1978. ustanovljen je Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje. Jedan od tadašnjih OUR-a bio je OUR za obrazovanje metalskih i elektrotehničkih kadrova. Godine 1981. Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje organiziran je u tri radne jedinice (I. RJ) obrazovali su se učenici prema programima strojarstva, elektrotehnike i informatike.

        Preustrojem Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Bjelovar, koji je proveden 1991., nastaju zasebne škole, pa tako i Tehnička škola Bjelovar u osnivanju. Samostalna Tehnička škola Bjelovar registrirana je 1. srpnja 1993., a nalazi se u ulici Dr. Ante Starčevića 24.

Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju