preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Pelješki most – most koji se mora vidjeti

Autor: Zvonimir Mesić, 26. 10. 2021.

U sklopu stručnog skupa Pelješki most i graditeljsko nasljeđe Pelješca i Korčule, nastavnici iz sektora graditeljstva i geodezije, naši nastavnici građevinskih predmeta Sanja Ljubić, Ivan Peić i Zvonimir Mesić obišli su gradilište Pelješkog mosta. Stručni skup organizirala je Zajednica graditeljskih škola Hrvatske od 21. do 23. listopada 2021. godine. Predstavnik investitora iz Hrvatskih cesta proveo je nastavnike mostom duljine 2,4 km na kojem se još odvijaju radovi. Most izvodi kineska tvrtka CRBC uz stručno vodstvo hrvatskih stručnjaka. Nakon dovršetka, ovaj će most biti najveći ovješeni most u EU. Od mnogo zanimljivosti i posebnosti pri gradnji mosta, spomenimo samo neke, najveći zabijeni pilot (1 komad, bez spojeva) u svijetu duljine 130,6 m; promjer pilota 2 m, s debljinom stijenke 4 cm (pri dnu 6 cm); količina armature u pilonu od približno 550 kg/m³ (standard u graditeljstvu je cca 100 kg/m³, ovisno o konstrukciji); poseban samovibrirajući beton (ugradnja bez vibratora); naglavne ploče iznad pilota veličine rukometnog igrališta (vidljive su na površini mora). Most je dizajniran da izdrži udare vjetra do 185 km/h (dosad je najviše zabilježeno 130 km/h).

Pristupne ceste s mostom čine prometnicu ukupne duljine 32,5 km koja će prometno povezati južnu Dalmaciju s ostatkom Hrvatske. Te pristupne ceste su također zahtjevne za izvedbu te se sastoje od četiri tunela, dva vijadukta i tri mosta, od kojih je most Ston posebno zahtjevan za izvedbu. Dio tih radova radi tvrtka Strabag, a dio  grčka tvrtka Avax, uz domaće podizvođače, a sve uz stručni nadzor hrvatskih stručnjaka instituta IGH i Hrvatskih cesta.

Još mnogo detalja i dobivenih materijala tijekom ovog stručnog usavršavanja naši će nastavnici podijeliti sa sadašnjim i budućim učenicima jer je ovaj most primjer znanja i tradicije hrvatske mostogradnje.

Link na službene fotografije skupa:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=majstori.tv&set=a.2149569008530244 
Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju