preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Čokolada

Autor: Branko Šola, 10. 6. 2007.

Čokolada je sigurno najpoznatija slastica današnjice koja je svojim okusom osvojila cijeli svijet. U njezinu okusu uživaju baš svi, bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru i naciju. Ljudi su je počeli konzumirati još prije 2 500 godina, uvjereni u njezino božansko podrijetlo. O tome svjedoči i ovaj zapis iz meksičke mitologije:

Čokolada je sigurno najpoznatija slastica današnjice koja je svojim okusom osvojila cijeli svijet. U njezinu okusu uživaju baš svi, bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru i naciju. Ljudi su je počeli konzumirati još prije 2 500 godina, uvjereni u njezino božansko podrijetlo. O tome svjedoči i ovaj zapis iz meksičke mitologije:
„Čokoladu su uživali bogovi u raju, a sjeme kakaovca darovano je čovjeku kao poseban blagoslov Boga zraka.“

Put čokolade je usko povezan s civilizacijskim, povijesnim događajima – od osvajanja svemira, otkrivanja novih kontinenata, do globalizacije i novih tehničkih izuma.

Čokolada se više od devet desetina svoga vijeka koristila isključivo kao napitak – u ovom je „tvrdom“ obliku tek oko 150 godina.

Ljudi toliko vole čokoladu da se čak i oko podrijetla njezinog imena svađaju. Tako da jedni smatraju da riječ „čokolada“ potječe od riječi naroda Maya „xocoatl“, a riječ „kakao“ od aztečke riječi „cacahualt“. Drugi pak tvrde da riječ (čokolada) dolazi iz nahuatla jezika Azteka, od riječi „chocholatl“. Treći, predvođeni uglednim meksičkim filologom Ignacijom Davilaom Garibom, zastupaju tvrdnju da su ime Španjolci od mayanske riječi „chocol“, kojoj su dodali aztečki termin za vodu – „atl“.

Poznato je da čokolada „hrani“ živčane stanice mozga, djeluje na sve životne metabolične procese, a brojna istraživanja govore o njezinim stimulativnim, antidepresivnim i antioksidacijkim svojstvima. Pozitivno djeluje na mišiće bubrege srce i želudac, primjenjuje se za snižavanje tlaka. Za nas, posebno je zanimljivo, da čokolada sadrži kofein - psihoaktivnu supstancu koja potiče misaone procese, olakšava pamćenje, jača koncentraciju, poboljšava reflekse i psihomotornu koordinaciju.

Ipak, prekomjerno konzumiranje čokolade šteti. Znamo da: čokolada deblja, utjecaj šećera i masnoća nepovoljno djeluje na jetru, opasna je za dijabetičare, a kod nekih izaziva alergiju.


Izvor: Login@Europe - TSB


Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju