preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Europski tjedan programiranja - EU Code Week

Autor: Emina Grmić, Matija Ipša, 22. 10. 2021.

I ove školske godine učenici Tehničke škole Bjelovar zajedno sa svojim nastavnicima aktivno sudjeluju u obilježavanju Europskog tjedna programiranja od 9. do 24. listopada 2021. pod zajedničkim nazivom „Pretvaranje ideja u stvarnost“.

„Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.“ Izvor: https://codeweek.eu/

Ponedjeljak 11.10.2021. je započeo izradom panoa za školski hodnik

i prvom radionicom s učenicima A grupe drugog razreda strojarskog računalnog tehničara u „unplugged“ izvedbi. Učenici su za zagrijavanje pisali upute prolaska kroz labirint u kojoj je glavni cilj bio precizno zadati upute kretanja kako bi se prešla udaljenost od točke A do točke B uz zadane prepreke, pri čemu su jedino mogli koristiti naredbe: naprijed, okret ulijevo i okret udesno. Nakon razmjene napisanih uputa među učenicima, većina je uspješno došla do cilja.

Zatim smo aktivnost zamijenili osmišljavanjem algoritma za najbrži pronalazak zamišljenog broja, odnosno najmanjeg broja pokušaja pri kojem će osoba zasigurno pogoditi zamišljen broj. Kroz nekoliko primjera učenici su došli do zaključka da je potrebno znati interval unutar kojeg se broj nalazi, te da uvijek treba krenuti od polovice intervala i na taj način uvijek se riješiti pola brojeva. Tako smo došli do jednog od najbržih algoritama za rješavanje tog problema poznatog kao binarno pretraživanje ili podijeli pa vladaj, latinski Divide et impera. Na kraju radionice svaki učenik dobio je potvrdu za aktivno sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja. Istu radionicu imala je i druga polovica razreda tjedan dana kasnije 18.10.2021.

Učenici 1.c razrednog odjela 19.10.2021. upoznali su uvodne korake u računalnom razmišljanju osmišljavajući precizno zadavanje uputa za osnovne radnje, kao što su prelazak ceste preko zebre, prelazak ulice na pješačkom prijelazu sa semaforom i slično, čime smo napravili uvod u algoritme i krenuli u osnove pseudokoda.

Učenici 3.a razreda, 12. i 19.10.2021. obilježili su Europski tjedan programiranja kroz radionicu programiranja Arduina i upravljanje sustavima. Arduino je mikroračunalo koje omogućuje upravljanje uređajima i sustavima. Polaznici su na radionici naučili osnove programiranja i spajanja Arduina s vanjskim svijetom. Naučili su osnove programiranja, shvatili važnost logičkog zaključivanja, kritički razmišljali i rješavali probleme. Radionica je održana tijekom laboratorijskih vježbi iz predmeta industrijska automatizacija. S obzirom na situaciju s pandemijom dio radionice održan je na daljinu.
Oglasna ploča
Važni linkovi

Sve dokumente, zakonske i podzakonske akte možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na sljedeći način: otvorite mrežnu stranicu MZO-a, kliknete na Pristup informacijama te  odaberete Dokumenti, zakonski i podzakonski akti, zatim u padajućem izborniku izaberete, pod brojem 3. Srednjoškolski odgoj i obrazovanje i otvorit će se poveznice za sve relevantne dokumente, zakonske i podzakonske akte.

Korisni linkovi
Administrator

 Administrator mrežne stranice:
 Emina Grmić
 emina.grmic@skole.hr

Tražilica
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 28, HR-43000 Bjelovar / ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju